7 MANIEREN OM JE EDELSTENEN TE REINIGEN

edelsteen reinigen met zonlicht

Edelstenen reinigen

Edelstenen vinden het heerlijk om op zijn tijd gereinigd te worden. Hier zijn wel veel verschillende meningen over dus we delen in deze blog enkel onze ervaringen en bevindingen. 

Wanneer edelstenen gemijnd worden, dus uit de aarde gehaald worden, hebben ze zich soms tot wel miljoenen jaren in de aarde verscholen en met de krachtige energieen te maken gehad die zich in de aarde bevinden en waarmee deze stenen ontstaan zijn. Wanneer ze dus gemijnd worden bevatten ze nog deze energie en vibraties waarmee ze ontstaan zijn. 

Edelstenen blijven vaak hun energie en vibraties lang vasthouden, met name de grotere stukken verliezen niet zomaar hun energie, afhankelijk van het doel waarvoor ze dienen. Indien een edelsteen enkel ter decoratie dient en mensen zich er weinig mee binden zal de energie lang blijven, maar wanneer een steen dient in bijvoorbeeld edelsteen therapie, bij retraites, tijdens meditaties of andere manieren waarbij er echt (in)direct contact wordt gemaakt met de steen, dient deze wel vaker gereinigd te worden. 

Zie het als een ruimte, wanneer er ruzie in een ruimte is geweest kun je dat vaak ook voelen, helemaal de hooggevoelige personen onder ons. Alles is energie, dus ook die energie zul je onbewust oppakken wanneer je daarvoor openstaat. Zo werkt dat ook bij edelstenen, zij pikken ook energie op. Denk ook maar aan spullen waar je niet liefdevol mee omgaat of waar je weinig naar omkijkt, die gaan eerder stuk dan spullen waar je liefdevoller mee omgaat. 

Er zijn diverse manieren om je edelsteen te reinigen, lees verder voor de meest gebruikelijke manieren. 

1. Water

Het reinigen van een (edel)stenen met water is zeer eenvoudig.

Er zijn twee manieren om je stenen met water te reinigen.
De eerste manier is om de steen onder stromend water te houden, voor ongeveer 2-5 minuten om zo alle niet dienende energie te verwijderen. Het nadeel is dat dit best wat water kost. 

De tweede manier is om, zoals op de foto, de steen of stenen in een bakje of schaaltje met water te leggen en ze daarin te laten voor een nachtje. Op die manier weekt het water de energie als het ware los. Net zoals wanneer jij een bad neemt. 

Maak de edelstenen altijd naderhand goed droog, aangezien er bacteriën kunnen gaan leven in het achtergebleven water en dat is niet goed voor je steen. 

Sommige kristallen zijn gevoelig voor water en mogen er niet mee worden gereinigd. Het betreft de volgende stenen:

  • Seleniet is een zacht mineraal en kan gemakkelijk door water worden beschadigd. Seleniet heeft de neiging om op te lossen in water.
  • Calciet kan ook beschadigd raken door water.
  • Malachiet trommelstenen of gepolijste stukken kunnen met water worden gereinigd, maar het is belangrijk om op te merken dat het gevoelig is voor zure stoffen en dat het water daarom neutraal moet zijn. Malachiet is giftig, gebruik het daarom nooit in je (drink) water. 
  • Azuriet is ook gevoelig voor water en zure stoffen.
  • Sfaleriet is gevoelig voor water en kan gemakkelijk beschadigd raken.
  • Hematiet kan roesten bij blootstelling aan water. 

 

De meest gebruikelijke manier is om edelstenen met water te reinigen, toch zijn we daar bij spiritueel wonen niet zo’n fan van en gaat onze voorkeur eerder uit naar zachtere reinigingsmethodes zoals met palo santo, per intentie of via de maan. 

edelstenen reinigen met reiki

2. Intentie

Edelstenen reinigen met intentie is een hele zachte, maar krachtige manier. Indien je reiki hebt beoefend kun je edelstenen reinigen dmv reiki energie. Heb je dit niet, dan kun je je intentie gebruiken.

De eerste stap bij het spiritueel reinigen van je kristallen is om het kristal in je hand te houden en er een intentie voor te stellen. Dit kan zoiets zijn als “Ik reinig en laad deze edelsteen op met positieve energie” of “Ik vraag dat deze steen wordt ontdaan van alle negatieve energie.

Vervolgens houdt je deze gedachte vast terwijl je je edelsteen in je hand hebt. Blijf je net zo lang focussen op de steen tot dat je het gevoel hebt dat de steen “vol” is. Meestal duurt dit zo’n 4 – 10 minuten afhankelijk van hoe sterk je intentie is. 

3. Seleniet met bergkristal

Seleniet is een zeer krachtige en effectieve steen die andere stenen kan opladen. 

Naast dat Seleniet een uitstekende steen is om andere stenen mee op te laden, is onze ervaring dat seleniet en helemaal in combinatie met bergkristal split (zo worden hele kleine edelsteentjes genoemd) zeer effectief is in het ontladen van negatieve energie bij een edelsteen. 

Vul hiervoor een Seleniet schaaltje, wij verkopen deze hartvormige schaaltjes, met bergkristal split en leg hier je edelstenen in/op. 

Laat de edelstenen een nachtje hierin rusten. Vaak is een nachtje genoeg, maar soms moeten ze er langer in. Dit merk je door de stenen eruit te halen en dan te voelen hoe ze aanvoelen. Krijg je er energie van, dan zijn ze opgeladen, voel dit niet zo, laat ze dan nog even een nachtje liggen. 

Dit proces kun je versterken door het schaaltje met volle maan in het maanlicht te leggen. 

edelsteen reinigen met zonlicht

4. Maan en Zon licht

Zoals de maan en zon een sterke invloed op ons hebben, hebben ze dat ook op edelstenen. 

Sommige edelstenen geven de voorkeur aan de energie van de maan en anderen weer aan de energie van de zon. Dit hangt heel sterk af van de vibratie van de steen.

Een Citrien vindt het bijvoorbeeld heerlijk om op te laden in de zonne-energie. En bijvoorbeeld Amethist vind het weer prettiger om met de energie van de maan opgeladen te worden, dit heeft wederom te maken met de resonantie van de steen.

De maan staat onder andere voor vrouwelijkheid, flow, intuïtie, onderbewuste, yin energie & creativiteit. Iets waar Amethist mee resoneert, Amethist werkt namelijk in op de 6de chakra (derde oog chakra), deze chakra wordt gezien als een vrouwelijke chakra. Dit geldt ook voor de tweede (sacrale) chakra en voor de 4de (hart) chakra. 

Chakra 1 (wortel), 3 (zonnevlecht) en 5 (keel) zijn chakra’s die meer mannelijke energie dragen. Deze chakra’s resoneren meer met de Zon. De zon staat voor vuur, daadkracht, present zijn (opdagen), bewustwording, autoriteit, vertrouwen & ambitie. Hier resoneert een steen als Citrien weer meer mee. 

Toch geldt deze “regel” niet altijd. Amazoniet, een steen voor de hart en keel chakra, vindt zon bijvoorbeeld niet zo prettig, Mosagaat daarentegen vindt even in de zon wel prettig. Celestien heeft ook liever een voorkeur voor maanlicht dan zonlicht. Het hangt heel erg af van de vibratie en werking van de steen, of deze meer aansluit bij de energie van de maan of van de zon. 

5. Geluid

De vijfde methode is om edelstenen te reinigen door middel van geluid. 

Zoals al bewezen is zijn wij mensen en ook planten en dieren zeer gevoelig voor geluid, het doet iets met ons en beïnvloed onze hersengolven. 

Er zijn diverse manieren om edelstenen te reinigen met geluid, het kan door middel van een klankschaal, stemvork, drum of chanten. 

Met name chanten is een goede manier om de edelsteen weer op te laden. 

Klankschalen trillen bij mensen stress en emoties los. Zo zou dat dus ook bij edelstenen werken. 

Let echter wel op, niet alle edelstenen zijn hiervoor geschikt. De meer poreuze stenen die een lage hardheid hebben kunnen snel barsten en daar is deze manier minder geschikt voor. Edelstenen met een hardheid van boven de 5-6 kunnen gebruikt worden voor deze manier van reinigen. 

6. Smudgen

Palo santo hout
witte salie met kruiden

Smudge sticks zijn vaak gemaakt van gedroogde witte salie, maar kunnen net zo goed gemaakt worden van andere gedroogde kruiden en bloemen. 

Het is algemeen bekend dat kruiden en planten een heilzame werking hebben, zo helpt eucalyptus bijvoorbeeld voor de luchtwegen, is kanaal antibacterieel en heeft salie een zuiverende werking. 

Smudgen met witte salie is een oud ritueel van de indianen in Noord-Amerika. Volgens hen hebben de grijswitte bladeren van de Salvia Apiana spirituele krachten. Je huis schoonmaken met salie kan ruimtes van geesten en andere negatieve energie ontdoen. Tijdens een ceremonie lieten de inboorlingen daarom de wijze zachtjes smeulen onder leiding van zuiverende mantra’s. Op deze manier werd de ruimte gereinigd van ongewenste energieën.

Niet alleen de indianen waren fan van het kruid, ook de Romeinen gebruikten salie bij heilige ceremonies, omdat ze geloofden dat het een lang leven kon brengen.

De wetenschappelijke naam Salvia is afgeleid van het Latijnse woord ‘salveo’ wat ‘redding’, ‘in goede gezondheid verkeren’, ‘redden’, ‘genezen’ betekent.

Om te gebruiken, steek de smudge stick aan en gebruik de rook om jezelf en ruimtes te reinigen.

 

Ritueel:

Reinigen van je eigen energie: 

Steek de smudge stick of blaadjes aan en reinig jezelf met de rook van boven naar beneden. 

Neem alle kanten van jezelf mee, voor, zijkanten en achterkant. Net alsof je jezelf ermee wast. Gebruik het echter niet op je huid maar in/over je aura, dit is de ruimte die je bij je draagt van je huid tot ongeveer 1,5 meter van je af. 

Herhaal de volgende mantra: 

Ik laat alle energie los die mij niet meer dient. Ik verbreek alle energetische koorden en stuur deze terug naar de afzender. En zo neem ik ook de energie terug die van mij is en bij mij hoort. En zo zal het zijn. 

Blijf dit herhalen tijdens het reinigen.

Reinigen van plekken of je huis:

Begin als aller eerst met een intentie. Zet bijvoorbeeld de intentie uit dat je het huis wil ontdoen van oude energie en ruimte wil maken voor nieuwe frisse energie, licht en liefde. 

Start vervolgens met het reinigen van de plek of huis bovenin en werk van boven naar beneden. 

Loop met de smudge stick door alle kamers van hoek naar hoek en werk van muur naar raam, zodat de oude energie weg kan stromen. 

Terwijl je dit doet blijf je de intentie herhalen, het liefst hardop zodat de vibratie van je stem en intentie kan doorwerken in de ruimte. 

En zo kun je genieten van een frisse plek of woning!

Himalaya zout

7. Zout

De laatste methode en tevens onze minst favoriete methode is het reinigen van edelstenen met zout. 

Zoals bij mensen het geval is, is zout een zeer effectief reinigend mineraal. Denk maar aan als je in de zee hebt gezwommen, je haar is direct minder vet en zelfs voor mensen met eczeem doet het wonderen. Het bijt in wondjes maar maakt ze ook direct schoon. 

Zo zou zout dus ook een effectieve manier zijn om edelstenen te reinigen. Echter, zout is een vocht onttrekkend mineraal. Dit houdt in dat het vocht onttrekt uit de bron. Wanner je dus edelstenen in zout legt die bijvoorbeeld water bevatten, zoals verschillende opalen zal dit de steen niet goed doen. Ook agaat trekt makkelijk water aan en er kan dan zelfs water in ontstaan. Ook daarvoor is het dus niet goed. 

Zout is een uitstekend werkzaam mineraal, met mate, voor de mens, maar volgens ons niet voor edelstenen. 

Edelstenen bestaan uit diverse elementen die niet allemaal goed gaan met zout. Voor ons geld dus better safe than sorry en adviseren we andere methoden zoals hierboven beschreven. 

Als je klaar bent met het reinigen van je kristallen, is het belangrijk om ze de tijd te geven om te rusten en op te laden. Zodra ze zijn opgeladen, kun je ze gaan gebruiken voor genezing en energiewerk.

Veel liefs,
Saartje

© Deze tekst behoort tot spiritueel wonen en mag niet zonder toestemming van spiritueel wonen gekopieerd of gebruikt worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *